De jeugd wil aan het werk

In Vlaanderen is 13% van de jongeren werkloos. Vooral jongeren die  de schoolbanken verlaten zonder echte kwalificaties hebben het moeilijk om een job te vinden. Gelukkig slaat de crisis bij ons niet zo hard toe als in Spanje of Griekenland, maar de toegenomen werkloosheid bij jongeren is uiterst zorgwekkend. Wij willen geen verloren generatie worden, zeggen de Oost-Vlaamse jongerenkandidaten van sp.a.

Foto: Stijn Mergan

Foto: Stijn Mergan

Werk speelt een cruciale rol in  het opbouwen van een goed leven: het zorgt voor bestaanszekerheid, geeft mensen een gevoel van  eigenwaarde en biedt kansen om vooruit te gaan in het leven. Elke jongere heeft recht op vooruitgang door werkbaar werk. Wij gaan voor een kwaliteitsvolle job aan een eerlijk loon. Geen Duitse toestanden, waar mensen aan een hongerloon werken en een steeds grotere klasse van werkende armen ontstaat. Geen mini-of flexi-jobs die op het einde van de maand er niet voor zorgen dat de rekeningen betaald kunnen worden. Wie een job heeft, moet daar altijd  fatsoenlijk van  kunnen leven. Ook als het leven duurder wordt. Daarom behouden we de automatische indexering van de lonen en de uitkeringen.

Jeugdwerkloosheid niet aanpakken is niet alleen maatschappelijk onverantwoord, het is bovenal economische dwaasheid. Onze speerpunten om jongerenwerkloosheid aan te pakken:

  • We vragen een algemene, geïntegreerde aanpak van jeugdwerkloosheid op alle beleidsniveaus, maar vooral een krachtdadige Europese aanpak van de jeugdwerkloosheid waar we inzetten op de eerste werkervaring.
  • Voor kortgeschoolde jongeren verlagen we de loonkost zodat die competitief is met de buurlanden. Werkgevers ontvangen een werk-cheque waarmee ze de jongere kunnen betalen zonder activeringspremies en verminderingen aan te vragen. De kost van de cheque komt overeen met de netto loonkost en we zorgen ervoor dat de overheid de sociale zekerheid van de jonge werknemer in orde brengt.
  • We helpen elke jongere aan een startkwalificatie. Daarvoor is een blijvende samenwerking tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt (o.a. VDAB en werkgevers) essentieel. Inhoudelijk wat betreft ervaring en knowhow, maar ook qua infrastructuur.
  • De aanpak van de jongerenwerkloosheid moet tevens lokaal geregisseerd worden. In Brussel is, gezien zijn specifieke ligging, nood aan een echt jongerenbanenplan op basis van een samenwerkingsakkoord tussen de drie Gewesten en de twee Gemeenschappen.
  • Om een eerlijk loon voor alle jongeren te garanderen en hen meer kansen te geven in een periode van hun leven waarin vele uitgaven samenkomen (zelfstandig gaan wonen, kinderen krijgen…), verhogen de belastingvrije som voor iedereen die een arbeidsinkomen heeft en nog geen dertig jaar is.

Lees meer over de strijd tegen de jeugdwerkloosheid in het sp.a-programma.

 

Advertenties

2 Reacties op “De jeugd wil aan het werk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s